Krisen slår mot underleverantörer

Underleverantörerna i länet drabbas hårt när de stora företagen minskar sin produktion.

På Hydroscand i Örebro, som tillverkar hydralslangar till Volvo och Atlas Copco, har företaget tvingats göra sig av med trettiotal anställda. Det är nästan en tredjedel av personalstyrkan.

Mattias Sandberg har jobbat på företaget i två år, och gör sin sista dag i februari.

– Det är trist att man får gå, men det är inte så mycket att göra, bara försöka hitta nytt. Arbetssökandet går sådär, försöker kolla runt en del med lite gamla jobb. Det är svårt men man måste börja någonstans, säger han.

Marcus Collén är distriktschef i Örebro. Han säger att kundordrarna har minskat med ungefär hälften och att företaget är tillbaka på 2005 års nivå.

– Ända fram till oktober hade vi i princip rekordfart och –omsättning. Efter oktober och i början av november började vi att se nergången. Sedan dess har det gått till den nivå som vi har idag, säger han.

Det är glest med arbetare i fabriken. Många maskiner står avstängda och oanvända. Än så länge är det bara industriarbetare som fått sluta. Tjänstemännen har fått överta arbetssysslor från huvudkontoret och arbetar idag bland annat med att stoppa inköp istället för att beställa.

Trots personalneddragningarna försöker distriktschefen Marcus Collén se det positiva i ordernedgångarna. Bland annat vill han använda tiden till att förbättra fabriken.

– Jag tror att man kan använda halva maskinparken till att producera som vi gjort tidigare. Det som är kvar kan vi bygga om och köpa nya maskiner och förbättra så vi kan höja kapaciteten och vara bättre rustade när det ökar igen, säger Marcus Collén.

Mattias Rensmo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista