Pengarna ska bland annat gå till att bilda naturreservat. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
länet

Bäst i landet på naturreservat

(uppdaterad 14.51)
Länsstyrelsen i Örebro har fått över 60 miljoner kronor från Naturvårdsverket. Drygt hälften av pengarna ska gå till att bilda naturreservat i länet under året och ska finansiera inköp av mark och ersättning till markägare. Pengarna är en extra tilldelning för att ännu fler naturreservat ska kunna bildas.

Länstyrelsen i Örebro län är bäst i Sverige på att göra nya naturreservat. Av de 60 miljonerna som länstyrelsen fått tilldelade går över hälften till markinköp och ersättningar till markägare. Det allra mesta av de pengarna är redan upptecknade. Sju miljoner kronor ska användas till att vårda naturreservat och nationalparker, 3,5 miljoner ska användas till åtgärder för hotade arter och två miljoner går till det fortsatta arbetet med naturbeten i Närke.

Enhetschefen inom natur- och kulturmiljövård på länstyrelsen Magnus Eklund kostaterar att Reservatsbildningen går bra i Örebro län.
– Det finns en nationell strategi för skydd av skog, och den är uppdelad i redionala delmål. Örebro län har redan uppnått de regionala delmålen som skulle vara klart år 2010.
– Beroende på att vi kommit fram med markåtkomst här i länet så får vi mer medel, för man ska ju uppnå det nationella målet, säger Magnus Eklund.

Länstyrelsen får alltså extrapengar för att kunna göra ännu fler naturreservat. Magnus Eklund tror att en stor anledning till att det går så bra i just vårat län är att mycket skog ägs av skogsbolag. Han säger att de har en annan syn på naturreservat än vad många privata markägare har. Men han tror också att länsstyrelsens arbete har haft en del i framgångarna.
– Vi har varit duktiga. Vi har haft ett långt framskjutet arbete och ett gott samarbete med de parter vi jobbar med, säger Magnus Eklund.

Reporter Mattias Rensmo
mattias.rensmo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista