Varg (arkivbild). Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Vill förlänga rovdjursförsök

Sedan sommaren 2007 har jägare rätt att skjuta varg för att skydda sina tamdjur. Efter det har sex vargar dödats i landet varav två har skjutits i Örebro län. Men ingen av jägarna i vårat län åtalades för jaktbrott. Nu har den nya regeln vid rovdjursangrepp utvärderats.

Det är Naturvårdsverket, Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten som utvärderat den nya rätten skjuta varg för att skydda sina tamdjur. De konstaterar det är för kort tid för att med säkerhet kunna bedöma effekterna på såväl rovdjurstammarnas utveckling som rättstillämpningen. Därför föreslås att utvärderingstiden förlängs med tre år innan förordningen skrivs in i lagstiftningen, uppger man från Naturvårdsverket.

I utvärderingen som nu presenterats konstaterar både Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten att fredningen av rovdjur i praktiken sätts ur spel. ”Det finns risk att den kan utvecklas till ett verktyg för de som uppsåtligen har intresse att döda rovdjur. Det är uppenbara svårigheter att utreda händelser när det bara finns skyttens berättelse som underlag. Förundersökningar läggs ofta ner tämligen omgående”, menar polis och åklagare.

I Örebro län dödades en varg den 18 oktober förra året i Hjulsjö, mellan Kopparberg och Hällefors och den 30 november sköts en varg i Torphyttan strax väster om Lindesberg. Dessutom sköt jägare mot en varg tidigt i oktober, men den skytten missade. I samtliga dessa fall lades utredningarna ned och ingen person åtalades för att ha dödat varg.

Reporter K-G Ekblom
karl-gunnar.ekblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista