Kvinna som håller i sin rollator. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Lindesberg

Avlösare ska hjälpa anhörigvårdare

Så kallade avlösare ska underlätta arbetet för de som vårdar en anhörig i sitt hem i Lindesberg kommun. Marie Pettersson arbetar inom hemtjänsten i Frövi. Hon är en av de som kommer fungera som avlösare i kommunen.
– Det ser man ju att de som har sin make eller maka hemma är trötta eller slutkörda. Det behövs att de får vila, säger Marie Pettersson.

Sedan årsskiftet har Lindesberg kommun erbjudit en ny typ av avlastning för den som vårdar en anhörig i hemmet. Utan kostnad kan man få upp till 10 timmars avlösning varje månad. Kravet för att få tillgång till en avlösare från kommunen är att den som vårdas inte får ha några insatser i form av hemtjänst, dagvård eller växelvård.

Än så länge har avlösarna inte hunnit få några uppdrag, men Irja Gustavsson, som är chef för de tre avlösare som arbetar från Frövi är övertygad om att behovet finns. Det handlar bara om att få brukarna av tjänsten att känna sig trygga med personalen.
– Det är ju jätteviktigt. Vi har så stor del anhöriga som vårdar hemma och som verkligen behöver uppmuntran och avlastning, säger Irja Gustavsson.

Om alla som vårdas hemma skulle komma in i den vanliga verksamheten, så skulle den braka ihop. Därför är det viktigt att stödet med avlösare fungerar.
– Vår tanke är att vi ska åka och träffa den anhörigatillsammans med den vi ska vårda innan de åker iväg, så att vi bekantar oss med varandra. Det gäller att vi bygger upp ett förtroende, säger Irja Gustavsson.

Reporter Matilda Mattisson
matilda.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista