LÄNET

Förenklade regler ska få fart på nystartsjobben

Arbetsförmedlingen hoppas få fart på dom så kallade nystartsjobben. Bland annat med förenklade regler som ska locka arbetsgivare att anställa personer som gått arbetslösa länge.

Annicka Lyttbacka som är chef för Arbetsförmedlingarna i Örebroregionen säger att företagen idag ofta hänvisar till lågkonjunkturen och inte vågar anställa.  

Dom så kallade Nystartsjobben infördes av regeringen för två år sen och här i vårt län har sedan dess cirka 500 långtidsarbetslösa fått syselsättning den här vägen. Men med dom nya reglerna som nu börjat gälla blir det alltså ännu mer gynsamt för arbetsgivarna. Bland annat lägre arbetsgivaravgifter och uteblivna krav på vissa förmåner o försäkringar som normalt finns i kollektivavtalen när man anställer. Jan Holgersson som är Regionchef på Företagarna i Örebro län är positiv till dom nya reglerna han säger att det är ett bra sätt öka volymen på den här typ av åtgärd. Att det kan vara så att många företagare tidigare ansåg att sänkningen av arbetsgivaravgiften inte var tillräcklig men att man nu ser en större möjlighet att våga satsa. På frågan om att Arbetsförmedlingarna i framtiden bara kommer att förhandla om löner med arbetsgivarna och inte om dom förmåner och andra försäkringar som finns i kollektivavtalen så säger Jan Holgersson att det är en avvägning som måste göras. - Med dagens ekonomiska läge och varsel så är det viktigaste att få in människor i arbete än själva vilkoren för arbetet. jag ser det som ett steg i rätt riktning. säger Företagarnas Jan Holgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista