Kärnkraften

Lokala C-politiker skeptiska till ny linje

Nu står det klart att Centerpartiet kan tänka sig att bygga nya kärnkraftverk i Sverige.

Det innebär att de fyra borgerliga partierna är överens i kärnkraftsfrågan.

Men Centerpartiets distriktsordförande i Örebro län Anders Lycketeg är skeptisk till partiets nya hållning.

– Jag tycker ju att den linje vi haft har varit ok, att vi av ekonomiska skäl använder dom kärnkraftverk vi har tills vi lägger ner dom. Jag tycker fortfarande inte att vi ska byta ut dom, det är min personliga åsikt, säger han.

Anders Lycketeg säger att han tror att han har många av partikamraterna i länet med sig i den här frågan. Att partiledningen har gått med på den här uppgörelsen tror Lycketeg beror på strategiska överväganden.

– Det finns säkert olika infallsvinklar men en viktig punkt är ju naturligtvis att så här långt före valet visa att vi är samlade kring energipolitiken, säger han.

Men för Folkpartiet var Centerns svängning ett glädjande besked. Örebroaren Johan Pehrson, gruppledare för Folkpartisterna i riksdagen anser att uppgörelsen idag är en seger för jobben i Örebro län.

– Det betyder att pappersbruk, stålverk och tung industri i Örebro län får nu en signal om att ett hot mot deras verksamhet och jobben är undanröjt, säger Johan Pehrsson.

K-G Ekblom
k-g.ekblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista