1 av 2
Sveriges deltidsbrandkårer hotas av de nya a-kassereglerna. Foto: Swedish Firefighter
2 av 2
Patrik Nilsson i Laxå är en av länets drabbade deltidsbrandmän. Foto:Anna Nyström/SR Örebro.
Örebro län

A-kasseregler hotar brandsäkerhet

På flera orter i Örebro län kan de nya a-kassereglerna slå hårt mot deltidsbrandkårerna. Deltidsbrandmän som i spåren av den ekonomiska krisen blivit uppsagda från sina ordinarie jobb, kommer efter hand tvingas lämna brandkåren om de vill ha full ersättning från a-kassan. Och det kan få allvarliga konsekvenser på brandsäkerheten, menar Anders Larsson, vice ordförande för Nerikes Brandkår.

Det är de nya deltidsbegränsningsreglerna i a-kassan som sätter de arbetslösa deltidsbrandmännen i kläm.
Varje gång de åker på en utryckning, eller i vissa fall en övning, räknas det som deltidsarbete och efter 75 dagar förlorar de rätten att stämpla upp till heltid i a-kassan. Då får de välja, att sluta som brandmän eller förlora a-kassan.

För deltidsbrandman Patrik Nilsson i Laxå, som blev uppsagd i december, finns bara ett val. Han säger att han inte kan vara kvar i brandkåren, trots att det är det enda han vill.

Brandsäkerheten i länet är precis som i övriga landet uppbyggd på deltidskårerna. Nerikes Brandkår har bara två heltidsstationer, i Örebro och Kumla, övriga elva är deltidsbemannade. Så vice brandchef Anders Larsson är orolig för fler varsel. Det kan innebära fara för liv, menar han, om det inte finns tillräkligt med deltidsbrandmän.

I Sverige finns cirka 18000 brandmän, av vilka cirka 11000 är deltidsanställda i den kommunala räddningstjänsten. I Nerikes Brandkår, där Örebro, Kumla, Hallsberg, Lekeberg, Laxå och Askersund finns med, finns 135 deltidsbrandmän och 88 heltidsanställda brandmän.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista