Brandmännens riksförbund stöder deltidsbrandmännen

Deltidsbrandmännen i Örebro län får nu stöd från Brandmännens riksförbund som vill ha ett undantag från gällande a-kasseregler för deltidsbrandmännen.Idag tvingas deltidsbrandmän som blir uppsagda från sina ordinarie jobb, efter hand säga upp sig även från brandkåren, för att få full a-kassa.

Det är de nya deltidsbegränsningsreglerna i a-kassan som gör att arbetslösa deltidsbrandmän hamnar i kläm. Varje gång de åker på en utryckning, eller i vissa fall en övning, räknas det som deltidsarbete och efter 75 dagar förlorar de rätten att stämpla upp till heltid i a-kassan. Då tvingas de välja, att stanna kvar i brandkåren och mista a-kassan eller sluta och få full ersättning. Och för de flesta är valet givet - av ekonomiska skäl, nåt som befaras skapa bekymmer för bemanningen och brandsäkerheten ute i landet.

Statssekreterare Eva Uddén Sonnergård på Arbetsmarknadsdepartementet säger att regeringen inte kommer att ändra lagstiftningen om a-kassa. Räddningstjänsten är en kommunal angelägenhet och om kommunerna får problem får kommunerna heltidsanställa brandmännen, menar Uddén.

anna.nystron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista