Arkivbild. Foto:Anders Wejrot /Scanpix
LINDESBERG

Ny dragracingbana byggs

I Lindesberg pågår bygget av en 19 meter bred och två kilometer lång raksträcka i norra industriområdet. Raksträckan ska på dagarna användas för transporter till och från företagen och på kvällar och helger ska det kunna spärras av för att köra dragracing.

Förutom dragracingtävlingar ska raksträckan även kunna spärras av med polistillstånd på kvällar och helger för att locka dit de som ägnar sig åt illegal streetracing. De ska förhoppningsvis hålla till på raksträckan och börja köra organiserade träningstävlingar i Lindesberg istället.

Kostnaden för dragracingbanan är drygt 6,8 miljoner kronor. Om vägen inte skulle anpassas för dragracing hade kostnaden stannat på 6,1 miljoner. Merkostnaden blir därmed drygt 700 000 kronor.
Resten av kostnaden för att färdigställa dragracingbanan får motorklubben SHRA stå för.

Det handlar bland annat om säkerhetsbarriärer i betong och längre fram om en returbana. Kostnaden beräknas till 2,2 miljoner kronor.

Bygget i Lindesberg är en stor händelse i dragracingsverige, säger Carl Erik Kihlman och jämför med dragracingbanan i Mantorp.
I Malmö har en liknande dragracingbana nästan helt fått slut på den illegala streetracingen. I början av maj ska banan i Lindesberg vara klar och den 16, 17 maj invigs den med dragracintävlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".