Regioner får slåss om kulturpengar

Idag la den statliga Kulturutredningen fram sitt förslag. Det innebär en ny roll för regionerna som måste bli mer aktiva för att i fortsättningen få de statliga kulturmiljonerna.

Varje region , som t ex regionförbundet i Örebro, ska i fortsättningen förhandla med staten om hur mycket pengar som ska ges till kulturen i länet. Det handlar om de många tiotals miljoner som idag är statliga bidrag till både de stora institutionerna som länstetaern, länsmusiken och till mindre grupper som t ex teater och dansgrupper. Enbart länsmusiken i Örebro får idag 19 statliga miljoner.

Det kallas för portföljmetoden och ska ge kommunerna och landstinget en bättre möjlighet att föra fram vad de tycker är viktigast.

Överenskommelsen ska gälla mellan tre och fem år och hela tiden utvärderas. Örebroregionen kan komma med förslag , men måste följa de grundmål som staten sätter upp och som också beskrivits i den nya Kulturutredningen. År 2011 ska den nya portföljmetoden komma igång ochg total hgandlar det om 1, 2 miljarder kronor som idag gått genom hela 239 olika statliga organ, nu ska kulturen kraftsamlas är tanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".