Ingmar Bengtsson såg en grav i Örebro vattenfyllas. Foto: Peter Bjurbo

"Gravar vattenfylldes i Örebro"

I våras avslöjade Uppdrag granskning att kistor krossats vilket väckte starka reaktioner kring hur vi behandlar våra döda.

Nu kommer uppgifter om att gravar i Örebro kan ha vattenfyllts vid gravsättningen med syftet att kistorna skulle brytas ner fortare.

Ingmar Bengtsson jobbade som begravningsentreprenör på 80- och början av 90-talet och såg hur en grav vattenfylldes på Längbro kyrkogård i Örebro.

- Det var en gång på Längbro kyrkogård som jag såg hur de stod och vattenfyllde en nästan igensatt grav och då frågade jag killen som höll på med det varför han hällde vatten i graven och då fick jag till svar att det var att graven skulle sätta sig snabbare. Och det förstår man ju nu att det var för att kistorna skulle braka ihop alltså, säger Ingmar Bengtsson.

Anders Kjellberg som är kyrkogårdschef i Örebro säger att han ser allvarligt på uppgifterna.

Han säger också och att han inte hört talas om att det skett här men att han hört rykten om att det förekommit på andra håll.

Enligt Anders Kjellberg är det inte etiskt riktigt att fylla vatten i en grav. Han ska nu undersöka om uppgifterna stämmer.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".