örebro

Oklart vad kungafirandet ska kosta

Örebros politiker har under tisdagen fått information om vad firandet av Örebro 2010 kommer att kosta. Kristdemokraten Lars O Molin är ordförande för den grupp som planerar jubiléet och han berättar att kommunens budget för i år är 2,5 miljoner kronor. Det är ännu oklart vad kommunen kommer bidra med nästa år.

Från början kallades evenemanget för Bernadottedagarna. Nu har det ändrat namn till Örebro 2010. Firandet kommer ske främst under sommarhalvåret nästa år och ska uppmärksamma att det då är 200 år sedan som Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare. Valet skedde vid en riksdag på Örebro slott. Därför planeras ett stort firande i staden med stadsfester, föreläsningar och utställningar.

Enligt Lars O Molin så ska firandet utformas efter hur mycket pengar man fått in från privat håll. Nästa vecka ska kommunstyrelsen i Örebro besluta om de ska bidra 2,5 miljoner kronor till jubiléet. Men jubiléet ska inte märkas bara i Örebro utan i hela regionen enligt Lars O Molin.
– Hela regionen ställer upp väldigt fint. Det är viktigt att understryka att många är engagerade och detta är något som ska lyfta Örebroregionen, säger Lars O Molin.

Reporter K-G Ekblom
karl-gunnar.ekblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".