Foto:Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Örebro

Ingen vill betala skadade trafikljus

Det är oklart vem som ska betala för exempelvis sönderkörda trafikljus och vägräcken. Örebro kommun vill inte att skattepengar ska användas för att betala enskilda trafikskador, och försäkringsbolagen betalar ingen ersättning.

Tidigare har Sveriges Radio Örebro berättat att ovanligt många trafikljus i Örebro har blivit sönderkörda av bilister, och det har visat sig vara oklart om det är kommunen eller bilisten som är betalningsansvarig när till exempel trafikljus och vägräcken blir skadade i trafiken.

Tidigare har det varit den person som vållat skada på väganordningar, till exempel vägräcken och trafikljus, som har varit betalningsansvarig. Trafikförsäkringen har också fram till nu täckt sådana skador. Men nu menar försäkringsbolagen att kommuner, vägverket eller andra väghållare ska stå som ansvariga för att underhålla både vägar och så kallade väganordningar.

Vägverket är inblandat i flera rättsprocesser med olika försäkringsbolag, där det ska prövas om det är skadevållaren eller väghållaren som är betalningsskyldig.
Länsförsäkringar har fått rätt både från tingsrätt och hovrätt och Vägverket inväntar nu prövningstillstånd från Högsta Domstolen.

- Vi säger nej till den här typen av ersättningsförfrågningar i den mån vi får dem, säger Christina Wilhelmsson på Länsförsäkringar.

Vägverket väntar nu på prövningstillstånd i Högsta Domstolen och under tiden är det väghållarna, oftast kommuner och Vägverket, som får stå för kostnaderna.
Men chefen på Örebro kommuns gatukontor, Lars-Arne Sellén, tycker inte att skattebetalarna ska behöva betala för något som en enskild bilist orsakat.

- Som väghållare har vi ansvar för att sköta om och underhålla vägar, men skador som orsakas av fordon borde täckas av fordonsförsäkringar, säger han.

Erik Norwald
erik.norwald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".