Ovanligt att hund ses som vapen

- Den dom som i veckan gav en hundägare i Örebro ett års fängelse för grov misshandel är ovanlig, det säger örebropolisen. I domen betraktas hunden som ett vapen, och det är relativt nytt. Det har sitt ursprung i en skärpning av lagen om tillsyn av hundar och katter som började gälla i början av förra året.

Den nya lagen uppskattas av Ebba von Scheele Kennelklubben i Örebro. Hom säger att det är klart att det går att använda en hund som vapen. Lika gärna som man kan lära hunden att sitta, kan den dresseras till att attakera menar hon.

Det var på torsdagen som SR Örebro berättade om den dom som gav en hundägare i Örebro ett års fängelse för grov misshandel. Mannens hund har enligt Örebro tingsrätts dom attackerat två män.

Christer Hjärtmyr, polis i Örebro säger att tingsrättens förhållningssätt är ovanligt. Han tror att vi kommer att få se fler liknande domar i framtiden.

En ny lag trädde i kraft i början av året som har skärpt reglerna kring hundägande. Lagen innebär också att polisen har rätt att omhänderta hundar och ålägga personer med hundförbud.

Erik Norwald
erik.norwald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".