Foto:Bertil Ericson/SCANPIX

Jobbcoacher ska serva arbetslösa

Arbetsförmedlingen i Örebro storsatsar just nu på ny personal för att matcha de många varsel och uppsägningar som drabbat länet. Framför allt anställer man 17 jobbcoacher, men också ett femtontal arbetsförmedlare. Dessutom upphandlar man tjänster från privata företag som ska förse arbetssökande med personliga jobbcoacher.

Enligt Annika Lyttbacka, chef på arbetsförmedlingen i Örebro, handlar det om att erbjuda valfrihet, och för den som kanske aldrig varit arbetslös, behövs särskilt stöd, menar hon.

Rekryteringen av de nya coacherna är i full gång, och samtidigt, berättar Annika Lyttbacka, ska ett femtontal arbetsförmedlare anställas för att serva Örebro, Kumla, Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund. Men inte nog med det.

Arbetsförmedlingen ska utöver detta anlita coacher från privata bolag, som därmed hamnar i en slags konkurrenssituation med de anställda coacherna på Arbetsförmedlingen. Men det är inget som oroar Annika Lyttbacka. Tvärtom tycker hon det handlar om valfrihet.

Exakt hur många coacher det blir totalt kan inte arbetsförmedlingens chef Annika Lyttbacka svara på, men det kommer bli många säger hon.

Det man ska få hjälp med av en jobbcoach är hur man skriver CV, hur man kontaktar företag som inte söker personal, hur man beter sig på en anställningsintervju och hur man håller modet uppe.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".