EU: s regelverk hotar den biologiska mångfalden på svenska betesmarker, menar LRF. Foto: Lars Pehrson / Scanpix

LRF: Bevara betesmarkernas träd

Svenska bönder har tröttnat på EU: s förändrade regler. Nu går en budkavle genom landet och idag nådde den Sverkesta gård utanför Fellingsbro. 

På Svenska betesmarker är det vanligt med växtlighet som ekar, hasseldungar och enbuskar.

Men EU-kommissionen säger att om Svenska lantbrukare vill få ekonomiskt stöd för skötsel av betesmarker måste träden och buskarna huggas ner.

LRF tycker att de svenska hagarna är unika med sin växtlighet och att EU-kommissionens krav hotar den biologiska mångfalden.

Idag tog Håkan Rohdén, LRFs regionordförande i Örebro, över en budkavle i vilken han uppmanar jordbruksminister Eskil Erlandsson att rädda de svenska hagarna. 

År 2007 gick många lantbrukare in i femåriga avtal om ersättning för skötsel av sina betesmarker enligt vissa regler. Dessa regler ändrades under våren 2008 och nu 2009 ändras reglerna igen. Nu protesterar Sveriges bönder mot vad de kallar ”EU: s klåfingrighet och ständigt förändrade villkor”.

Idag nådde budkavlen Sverkesta gård utanför Fellingsbro, som är en av de många berörda markerna. Budkavlen färdas genom landet för att på torsdag i nästa vecka överlämnas till jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".