Fängelse för hot mot politiker

Hotet mot skolpolitikern Lennart Bondesson i Örebro har nu fått sitt rättsliga efterspel.

En man har dömts till fängelse för att ha hotat politikern.

Under 2007 var kristdemokraten Lennart Bondesson med och fattade beslut om tre skolor som skulle läggas ner. Besluten väckte starka reaktioner.  

I demonstrationståg mot beslutet fanns plakat som var riktade direkt till politikern och han fick även ta emot hotfulla mejl.

Ett telefonsamtal i mitten av december 2007 uppfattades som extra hotfullt, och det blev också droppen som fick bägaren att rinna över. En 75-årig man hotade Lennart Bondesson och uppmanade honom att akta sig noga.

Dagarna efter arrangerades en stor demonstration och först ville kommunledningen inte finnas på plats med anledning av hotet men de ändrade sig och skickade två representanter från majoriteten.

Tingsrätten i Örebro har kommit fram till att mannen är skyldig till hot mot tjänsteman och dömer honom till fängelse i en och en halv månad. Han ska även betala 6000 kronor i skadestånd. Den nu dömda 75-åringen har erkänt det han anklagats för. 

Domen beskriver hur Lennart Bondesson tagit hotet på stort allvar. Det satte djupa spår i honom och även hans familj påverkades av hotet. Ytterst så kan den här typen av hot vara en fara för demokratin, skriver tingsrätten i sin dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".