Elisabeth Hammar tvingas leva på 2200 kronor i månaden. Foto: Landstinget
Hammars kamp för a-kassa

Lösning får tummen ner

Älvkarleby kommun, söder om Gävle, är först i landet med att gå in och betala en kommunpolitikers a-kasseersättning, efter att hon mist den på grund av sitt förtroendeuppdrag.

Ett parallellfall finns i Örebro landsting, men politikern i det här fallet, Elisabeth Hammar, är inte intresserad av en sån lösning.

– Det kan inte vara rimligt att landstinget ska ta över det ekonomiska ansvaret, säger hon. Att det som min a-kassa skulle ha betalat ut till mig, det ska vältras över på landstinget. Det innebär i slutändan att jag konkurrerar med det som vi egentligen ska göra med landstingets pengar det vill säga att ge vård.

Det Elisabeth Hammar vänder sig emot är att Älvkarleby kommun, med stöd av Sveriges Kommuner och Landsting, tolkar kommunallagen så att man kan gå in och täcka en förtroendevalds förlorade inkomst, efter att hon blivit av med den på grund av sitt uppdrag.  

Uppdragen betraktas nämligen av a-kassorna som deltidsarbete, och efter 75 dagar tar utbetalningarna slut.  För Elisabeth Hammars del betyder det att hon sedan oktober fått leva på sina sparpengar. Ändå vägrar hon ta emot den lösning på problemet som nu verkar serveras på silverfat.

– Nej jag tycker inte att det är moraliskt riktigt, säger Hammar. Ska jag för att jag behöver de här pengarna och folk misstolkar lagen, som jag ser det, använda de pengar som landstinget egentligen ska ha till vården? Jag blir nöjd när man får rätt till sin a-kassa.

På Örebro läns landsting säger kanslichef Pia Olsson att kommunallagen måste prövas i varje enskilt fall och att det då krävs en begäran från den som vill ha ersättning för förlorad inkomst.

Anna Nyström
anna.nyström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".