För lång väntan på boende i Örebro län

Kommunerna i Örebro län är dåliga på att uppfylla lagen om stöd och service, den lag som ger äldre och funktionshindrade rätt till den hjälp behöver. Upp till två år kan man få vänta på att beslut om ledsagare eller boende verkställs. Och utvecklingen är likartad på flera håll i landet.
Det här är oacceptabelt menar regeringen som har tillsatt en utredning för att komma tillrätta med problemen. Regeringen är beredd att skärpa lagen för att öka tryggheten för den enskilde. Carina Dahl som är socialdemokratiskt kommnalråd i Örebro beklagar att väntetiden är så lång som upp till två år, men säger att ingen kommun gör det här av illvilja. - Problemet är ekonomi och svårigheten att hitta personal som vill jobba med den här typen av arbetsuppgifter, säger Carina Dahl. - Den här rättighetslagen kom till utan att någon insåg hur stort behovet skulle vara, säger Carina Dahl. Idag står det 74 personer i kö på boende i Örebro, men utbyggnaden av nya boenden tar tid. Enligt Carina Dahl försenas utbyggandet av nya boenden genom att grannar överklagar kommunens byggplaner för funktonshindrade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".