MS-sjuka i Örebro med i nationellt register

Ett nationellt MS-register håller på att sjösättas och i Örebro har man just betsämt sig för att gå med. MS-sjuka över hela Sverige erbjuds just nu att gå med i det frivilliga registret som är helt oberoende av läkemedelsindustrin.
MS är en neurologisk sjukdom och de sjuka drabbas bland annat av försämrad motorik, tillfälliga förlamningar, balansrubbningar och synrubbningar. Uppgifter om MS-patienterna ska nu föras in i ett register som ska hjälpa behandlande läkare i landet att göra jämförelser och se vilka behandlingar och mediciner som fungerar, forskare ska också kunna ansöka om anonyma utdrag ur registret. I Örebro har man allstå precis betstämt sig för att bli del av registret. Margaretha Samuelsson är överläkare och klinikchef på neurologen på USÖ, och hon säger att det är ganska stora olikheter i omhändertagandet av MS -patienter och då kan det nya registret var till hjälp för att se vilka behandlingar som fungerar och inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".