Migrationsverket (arkivbild). Foto:Bertil Ericson/Scanpix.
örebro

Städerskan Sazgar kan få förtur

Att Migrationsverket prioriterar en maskinreparatör framför en städerska när man väljer vilka ansökningar om arbetstillstånd från andra länder som man ska handlägga först är olyckligt men förklarligt. Det menar Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Christina Werner, efter Sveriges Radio Örebros rapportering om den utvisade städerskan Sazgar från Örebro som inte fått sitt fall prioriterat.

Sazgar utvisades från Sverige trots att hon är höggravid och trots att hon nu tvingas leva under dödshot i Irak. Hennes familj i Irak har hotat henne till livet för att hon gift sig och väntar barn med fel man. I Örebro väntar hennes arbetsgivare på att hon ska komma tillbaka. Hon har ett fast jobb som städerska.

Sazgars ansökan har jämförts med en maskinreparatör som alltså kan få sin fråga prövad snabbare.
– Det är klart att vi inte ska värdera olika arbeten utan det är varje ansökan ska handläggas utifrån de individuella förutsättningar som finns i ärendet, säger Christina Werner.
– Samtidigt är det så att om du har ett företag med en dyr maskin kan det får stor påverkan på det företagets överlevnad om maskinen inte lagas, säger Christina Werner.

Att en sådant resonemang kan sticka i ögonen på människor har Christina Werner förståelse för, men hon tror att det skulle sticka mer i ögonen om reparatören fick vänta nästan två månader och företaget gick omkull.

Samtidigt svänger Migrationsverket i sin bedömning och kan tänka sig att bevilja Sazgar förtur. Hennes ansökan om att få återvända till Sverige som arbetskraftsinvandrare kan alltså komma att behandlas med förtur.

Reporter Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".