Metall och arbetsgivarna har tecknat krisöverenskommelse

IF Metall och arbetsgivarna tecknade på måndagen en krisöverenskommelse för industrin. I stället för att varsla om uppsägningar ska arbetsgivaren kunna permittera anställda, och de anställda ska få behålla minst 80 procent av lönen.

Bjarne Rasmussen som är ordförande för IF Metall vid Degerfors Järnverk säger att det man vinner är att den kompetenta arbetskraften blir kvar i företagen istället för att de personerna skickas ut i arbetslöshet.
-Den dagen det vänder då har man människorna kvar och kan klara konkurrensen.

-I dag har vi 25 000 arbetslösa och vi ser att det är ungefär 35 000 människor till som är varslade. Så det kommer att ligga kring en 70 000 industriarbetare till sommaren. Det här kan hejda att det blir än mer alltså.

Bjarne Rasmussen som menar att situationen är allvarligare än många tänker på, tror att även arbetsgivarna på lokal nivå tvingas följa efter.
-Jag tror att företagarna sitter i den situationen att man vill hitta varje halmstrå att kunna klara konkurrensen från andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".