Intresset ökar för industrihampa

I en säsong har nu lantbrukare i Örebro län odlat industrihampa på försök och intresset för hampan bara växer, enligt bönderna själva.
Men narkotikasubstansen i växten och svårigheten att få bidrag är en del hinder i vägen för hampaodling i Sverige. I förrgår träffades länets hampaodlare för att diskutera hampans framtid. Många av bönderna ser stora fördelar med hampan som växer snabbt och där man inte behöver använda sig av kemiskt bekämpningsmedel. Men det finns problem innan hampan kan att etablera sig inom lantbruket. Vildhampan innehåller berusningsmedlet THC och kritikerna menar att industrihampan, kan missbrukas för att framställa narkotika. Men det tycker fröproducenterna och lantbrukarna är överdrivet eftersom de hävdar att den visuella skillnaden mellan industrihampa och vildhampan är stor. I vintras upphävdes förbudet att odla hampan, men det har inte lett till att hampaodlingen släppts fri. Odlingen får ske på högst två hektar, och arealstödet utgår om lanbrukaren inte kan visa att grödan är godkänd, för det krävs det att man kan ange var var hampan ska beredas. Som det ser ut idag finns det ingen som tar emot Hampan för beredning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".