Patienten kommer kunna åka hem samma dag med den nya tekniken. Arkivbild.
Örebro Universitetssjukhus

Skickas hem samma dag

Idag kommer för första gången i Sverige och Norden en patient att skickas hem samma dag efter att opererats för bråck på stora kroppspulsådern.

Bakgrunden är metoderna för att operera har förfinats och förbättrats. Enligt Thomas Larzon som är överläkare och chef för kärlsektionen vid Örebro universitets sjukhus så blir kirurgiska såren väldigt små, och de komplikationer som kan tänkas uppstå upptäcks under de första timmarna.

Det handlar om att man utvecklat tekniken för att operera stora kroppspulsåldern. Man gör bara ett litet operationssnitt i ljumskarna. Via pulsådern förs en kärlprotes in och upp och vecklas sedan ut i det sjuka området längre upp i stora kroppspulsådern. Det kallas för endovaskulär minimalinvasiv teknik, EVAR (endovascular aneurysm repair) som man började med på 90-talet, men som nu har utvecklats. Metoden leder till betydligt kortare vårdtid. Men den är omdiskuterad på grund av att den är dyr och att den ännu inte visat sig vara säkrare än en operation där man öppnar buken. Men Thomas Larzon vid USÖ understryker att den nya metoden inte är mindre säker än den gamla. 

Men det gäller att kirurgen har övat upp sej tillräckligt. Hittills är det bara i Belgien patienter har skickats hem samma dag. Thomas Larzon har varit runt i Europa och föreläst om det nya förhållningssättet.

– Ja, det är enormt stort gensvar och ett enormt stort intresse, säger han. Idag tror jag att alla landsting i Sverige erbjuder det här vårdalternativet.

Men hur många skickar hem patienten samma dag?

– Det gör ingen, men det är klart att någon måste börja med det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".