1 av 2
Körkort som beslagtagits i mannens bostad. Foto: Polisen.
2 av 2
Plånböcker och körkort greps i mannens bostad. Foto: Polisen.

Väskryckare åtalas för grov stöld

Den man som under två månader suttit häktad misstänkt för en lång rad väskryckningar har åtalats vid Örebro tingsrätt på måndagen. Han misstänks för flera fall stöld, grov stöld och vållande till kroppsskada i flera fall.

Enligt åtalet har mannen som är 34 år gammal stulit väskor och handväskor under en tioårsperiod. Han har gjort det både genom att rycka till sig väskorna när han passerat på moped eller cykel, eller genom att ta sig in i bilar som parkerats utanför förskolor. Han har även tagit sig in i en kyrka och stulit en väska och vid ett tillfälle knuffade mannen en 10-årig flicka som försökte ingripa mot inbrottet i en bil. I de fall då han åkt moped eller cykel så har han ryckt till sig väskor och snabbt åkt vidare. Han har lämnat kvinnorna chockade, kränkta och i minst 23 fall även med fysiskt skador, enligt åtalet.


150 000 i skadestånd
När skadeståndsanspråken räknas ihop är det mer än 150 000 kronor som mannen kan bli skyldig att betala de 57 målsäganden. Det är främst kvinnor som utsatts för mannens framfart.

Sparade körkort
Det var i januari som mannen greps, mer eller mindre på bar gärning, direkt efter en väskstöld. Han hade då funnits med i polisens spaningar en tid. Vid en husrannsakan i hans bostad hittade polisen stora mängder körkort och plånböcker som mannen behållit, och med hjälp av det har man alltså kunnat knyta ihop den stora mängden stölder med en och samma gärningsman.

Nekar till brott
I de flesta fallen så nekar han till brott, eller säger sig varken kunna erkänna eller förneka det han anklagas för. Den är ännu inte klart när rättegången hålls i Örebro tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".