Morfin på nyfödda är bra enligt läkare

Två nyfödda bebisar per månad får morfindoser på barnkliniken på USÖ. Morfinet används för att motverka smärta. Dödsfallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus gör att läkare nu oroas för att anhöriga ska ifrågasätta morfinanvändandet.

Det är klinikchef Gunnar Skeppner på barnkliniken på USÖ som är orolig för att dödsfallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus, ska göra att anhöriga börjar ifrågasätta användandet av morfin, för morfin är ett bra preparat enligt Gunnar Skeppner.

- Det används morfin i klinisk verksamhet på ett säkert sätt, och vi ser inte att det ska vara något bekymmer att använda det i rätta doser.

Morfinet dämpar och blockerar smärtupplevelsen, enligt Gunnar Skeppner och han säger att risken är att det också kan dämpa andningscentrum.
- På så vis kan det leda till att man får en sämre andning. Men i de situationerna så har man en väldigt god kontroll över detta och om meningen är att lägga ett barn i respirator så tar man ju över barnets andning på det viset.

Ett nyfött barn kan inte dö av morfin på ett sjukhus om avsedd dos ges, menar Gunnar Skeppner.

Han ser ett problem med att det som har hänt på Astrid Lindgrens barnsjukhus tas upp i media och leder till oro.

- När det gäller en beprövad metod som man normalt sätt anser vara säker och bra, om den sen ifrågasätts så kan det vara olyckligt tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".