Ny väg dras förbi fornminnen och värdefull miljö

Nu är vägutredningen klar om den Södra tvärleden som ska förbinda E20 och riksväg 51 söder om Marieberg i Örebro. Utredningen presenterar två olika alternativ för en sträckning av Södra Tvärleden, ett norr och ett söder-alternativ.
Enligt en kulturmiljöanalys som har gjorts, så finns det längs den norra vägen en lång rad forn- och kulturlämningar. Dessutom dras vägen då förbi ett kritiskt område för vattenläckage, vid Atleverket. Det södra alternativet går över Härmingsmossen och Gällersta Forngård, som båda klassas som kulturhistorisk bebyggelse och värdefulla miljöer. De två personer som gjort kulturmiljöanalysen menar att tvärvägen, vilket alternativ som än väljs, gör stor påverkan på landskapet och att det är viktigt att begränsa vägintrånget och assimilera vägen i befintlig miljö. De föreslår att en arkeologisk utredning görs eligt kulturminneslagen. Senast den 30 oktober ska Örebro kommun ge sin syn på Vägverkets förslag till tvärväg mellan E20 och Riksväg 51 söder om Örebro.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".