Strömlöst på USÖ

Reservkraften fungerade inte

Universitetssjukhuset i Örebro drabbades under tisdagens morgon av ett allvarligt strömavbrott som varade i nästan 40 minuter. Reservsystemet fungerade inte som det skulle och strömavbrottet ledde till störningar på bland annat el- och datasystem. Orsaken till avbrottet var ett kabelfel hos kraftbolaget E.on. Det drabbade nästan 9 000 kunder i Örebro under morgonen.

På sjukhuset blev det helt mörkt. Lampor slocknade och datorer gick inte att använda. Det blev en förvirrad situation för både personal och patienter.
– Ingenting fungerade. Inga datorer eller ringklockor fungerade, allt var kolsvart berättar undersköterskan Mona Källström.

Att det blir mörkt på sjukhuset ställer till en hel del bekymmer. Enligt Mona Källström blir till exempel kontakten med patienterna svårare när man inte ser ordentligt. Men hon tycker ändå att nattpersonalen klarade av situationen relativt bra.
– Men på morgonen när datorena inte fungerade blev det problem, enligt Mona Källström.

På USÖ finns ett nytt reservkraftaggregat, men det satte inte igång under morgonens strömavbrott. Något som biträdande säkerhetschefen Hans Eriksson ser som allvarligt. På förmiddagen satt ledningen för sjukhuset i möte för att sammanfatta morgonens avbrott.
– Det viktigaste nu är att kontrollera att all utrustning fungerar korrekt säger Hans Eriksson.

På Intensivvårdsavdelningen blev det en speciell situation med många larm, men tack vare att deras reservagregatet för el satte igång ska allt ha gått bra. Strömmen är nu åter till alla kunder enligt E.on

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".