Första kvinnliga brandmannen är här

Räddningstjänsten i Närke har till slut fått sin första kvinnliga brandman. I hela landet har räddningstjänsten jobbat aktivt för att rekrytera kvinnor eftersom antalet kvinnor fram till nu nästan varit obefintligt. Det har gett reslutat säger Anna Henningsson, brandingenjör vid Nerikes Brandkår.
Man hoppas nu att barriären är bruten och vetskapen om att räddningstjänsten inte bara består av män ska locka fler kvinnor. Anna Henningsson säger att räddninsgtjänsten har ändar en hel del saker för att få in mer kvinnor. Dels har man en dag när kvinnor får prova på olika delar i verksamheten, sedan har även annonserna gjorts om så att det är mindre uteslutande mot kvinnor. Till sist har även rekryteringsproven gjorts om så att det inte bara är ren råstyrka som krävs för att klara dem, utan mer parktiska övningar som ingår in en brandmans jobb.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".