Samarbete med Värmland förlängs

Landstinget i Örebro län och Värmlands landsting skrev på fredagen under två nya avtal om fortsatt samarbete.

Båda de nya avtalen med Värmland gäller fyra år framåt.

Det första avtalet handlar om den bassjukvård som Karlskoga lasarett erbjuder för de som bor i Kristinehamn, Storfors och Filipstad. Tidigare har Karlskoga lasarett sålt vård för 68 miljoner över länsgränsen, men nu höjs den summan till 85 miljoner.

Avtalet är alltså en rejäl höjning och enligt det socialdemokratiska landstingsrådet Marie-Louise Forsberg Fransson så säkrar det verksamheten i Karlskoga. Lasarettet är en stor arbetsgivare, över 700 personer jobbar där.

Det andra avtalet innebär att USÖ och Värmland ska fortsätta samarbete i högspecialistfrågor på samma nivå som tidigare. Förra året sålde USÖ specialistsjukvård till värmlänningarna för 120 miljoner kronor, och den nivån kommer man fortsätta att ligga på enligt landstingsdirektör Bo Andersson. Förutom att sälja vård så samarbeter specialistläkarna över länsgränsen i konsultationer och forskning, i och med avtalet.

Både Marie-Louise Forsberg Fransson och Bo Andersson är nöjda med avtalen och säger att det är viktiga avtal för Örebro läns landsting. Värmland är den stösta enskilda kunden som köper vård i Örebro län, och med de nya avtalen kan man fortsätta satsa och utveckla den egna vården.

Karin Stenström
karin.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".