Rötslam sprids ut på länets åkrar igen

Rötslam från reningsverket i Örebro har återigen börjat spridas på länets åkrar. För tjugo år sedan införde LRF i länet en mycket restriktiv hållning till rötslammet som gödning, en hållning som visat sig ha ändrats.

1989 införde LRF i Örebro län en mycket restriktiv hållning till rötslammet som gödning.

Men enligt Nerikes Allehanda som studerat statistik från Skebäcksverket i Örebro, så gick det år 2006 ut 1600 ton rötslam som gödning till spannmål och oljeväxter igen. 

Förra året var det 9000 ton, vilket motsvarar 450 lastbilslaster,  med rötslam till länets åkrar.

LRF:s ordförande i Örebro län, Håkan Rohdén, förklarar den ändrade hållningen till rötslam:
- Jag tror att det har blivit aktuellt de senaste åren på grund av de höga priserna på konstgödning. I och med att det andra har blivit så dyrt så har det blivit aktuellt igen.

Rötslam är de förmultnade resterna från våra hushållsavlopp. Spannmål som kommer från rötslamsgödslade åkrar får inte säljas som brödsäd men används till djurfoder och energiskog. Att rötslam återigen börjat användas som gödning beror på priset - det är i princip gratis säger Håkan Rohdén, medan annan gödsel kostar mycket pengar för en lantbrukare.

Men Håkan Rohdén är försiktigt tveksam till om man verkligen ska börja använda rötslam i odlingen igen.
- Det finns en del frågetecken kvar och det är olika meningar från forskare och så om vad som finns kvar i slammet. Det är väl det som gör att vi känner oss lite osäkra.

Själv är det inte aktuellt för Håkan Rohdén att använda rötslam, eftersom han odlar ekologiskt.
- De som använder det gör ju inget fel eller lagbrott, de använder det på sådana odlingar som det är godkänt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".