Kvarntorpsområdet

Fritt fram för provborrning

Nu är det fritt fram att provborra efter uranrikt skiffer i Kvarntorpsområdet strax utanför Kumla. Regeringsrätten avslog nämligen ett överklagande från kommunen, där Kumla kommun hade begärt att provborrningen skulle stoppas.

Socialdemokraten och det  före detta kommunalrådet Dan-Åke Moberg är besviken. 
- Jag tycker att det är skit, helt enkelt, säger han.
Dan-Åke Moberg är en av dem som engagerat sig i frågan om provborrningarna efter skiffer i bland annat Kvarntorpsområdet utanför Kumla. Han säger vidare att när regeringen beslutat att öppna för möjligheten att bygga nya kärnkraftverk, kan det innebära att skifferbrytningar påbörjas i Sverige.
Det före detta kommunalrådet understryker att de under många år arbetat målmedvetet för att ställa i ordning mark i Kvarntorpsområdet efter tidigare brytningar där.
Provborrning efter skiffer för framställning av uran har tidigare genomförts i bland annat Lekebergs kommun och det kan bli aktuellt att ta fler markprover nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".