Uranbrytning i Kumla

Vetot kan försvinna

I dag kan landets kommuner säga nej till uranbrytning. Som vi berättat tidigare har  regeringsrätten sagt ja till provborrning i Kumla, en provborrning som kommunen velat stoppa. Bert Allard, professor i miljökemi vid Örebro universitet, tror att politikernas mer positiva syn på kärnkraft och ett ökat behov av uran, är ett hot mot vetot.

Bert Allard anser att landets politiker har svängt i frågan om kommunernas rätt att själva säga nej till brytning av uran. Svenskt uran kan dessutom bli en exportvara i framtiden, tror han. Om uranbrytningen ligger i landets intresse, så kommer politikerna att hitta vägar förbi det veto som kommunerna har idag, enligt Bert Allard. Centerpartiets riksdagsledamot Sofia Larsen säger att det inte finns någon risk att det kommunala vetot mot uranbrytning försvinner. Hon anser också att kommunerna ska få rätt att säga nej till prospektering och provborrning efter uran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista