Lekeberg

Jakten på uran fortsätter

Jakten på uranrikt skiffer i Lekebergs kommun fortsätter i sommar. Det företag från Ludvika som tar markprover åt ett kanadensiskt bolag har planer på att genomföra mätningar i marken vid Ralatorpet utanför Fjugesta.

I höstas genomfördes provborrningar efter skiffer i Tegelsta utanför Fjugesta i Västernärke. Nu finns planer på att med elektroniska mätningar leta efter uranrikt skiffer i markerna vid Ralatorpet nära Risebergs klosterruin.

-Men då blir det inte fråga om några borrningar, säger Hasse Fjällborg på företaget Geoforum. De ska istället använda sig av en annan teknik som innebär att de gör mätningarna ovan jord och samma teknik kan komma att användas i sommar vid markprover nära Stora Mellösa i Östernärke, berättar Hasse Fjällborg.

Inom ett par veckor får han tillbaka de första analyssvaren efter höstens borrning i Tegelsta, då får han veta om det finns svartskiffer i marken, och i så fall - hur mycket?

KG Ekblom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".