Hjärtfel orsakade fotbollsdöd

Det var en sjukdom i hjärtmuskeln som orsakade att en 14-årig pojke från Västmanland avled i samband med en träningsmatch i fotboll i Örebro på söndagseftermidagen. Det visar det preliminära resultatet från obduktionen.

Pojken segnade ner under matchen på Karlslunds arena och det gjordes upplivningsförsök på plats, sedan fördes pojken till Universitetssjukhuset i Örebro, men hans liv gick inte att rädda. Det var under en träningsmatch mellan länslagen i Västmanland och Örebrolän som pojken föll ihop livlös på fotbollsplanen..

Hela pressmeddelandet från Örebro läns landsting:

”Den rättsmedicinska undersökningen av den 14-årige pojke som hastigt avled i samband med fotbollsmatch i Örebro den 15 mars är klar. Den preliminära obduktionsrapporten visar att han avled till följd av en sjukdom i hjärtmuskeln. I söndags avled en 14-årig pojke hastigt i samband med en fotbollsmatch i Örebro. Trots ett snabbt omhändertagande, stod hans liv inte att rädda. Pojken har undersökts vid rättsmedicinska avdelningen i Linköping, varifrån en preliminär obduktionsrapport nu lämnats. Rapporten visar att han avled till följd av en sjukdom i hjärtmuskeln. Orsaken till denna sjukdom är dock ännu inte helt kartlagd. Det kan röra sig om en medfödd benägenhet att utveckla denna form av tillstånd, men det kan också ha varit ett resttillstånd efter en svår hjärtmuskelinflammation. Resultatet talar för att tillståndet har förelegat en längre tid, åtminstone några månader, men troligen längre. Ingen smittorisk Om orsaken har varit hjärtmuskelinflammation, så är detta inte något som innebär någon risk för dem som har träffat honom. Det rör sig inte om ett smittsamt tillstånd, som gör att det kan finnas risk för flera fall bland idrottande ungdomar. - Det är givetvis en stor tragedi för anhöriga och nära vänner samt en källa till oro för idrottande ungdomar, deras anhöriga och ledare, säger hjärtläkare Stella Cizinsky och barnläkare Gunnar Skeppner. Vi vill dock återigen poängtera att det är ytterst ovanligt att tidigare symptomfria ungdomar avlider plötsligt. Det inträffar enstaka fall årligen, och detta kan relateras till de många hundratusen barn och unga som ägnar sig åt fysisk aktivitet. All vetenskap talar istället för en övervägande stark positiv effekt av motion, som innebär att barn och unga som rör på sig, får stora hälsovinster som kvarstår långt upp i vuxen ålder”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista