Snabb hjälp minskar återfall

När polis, socialtjänst och beroendevård samverkar så minskar återfallen i rattfylleri.

Det visar en utvärdering av den så kallade Skelleftemodellen. Metoden används sedan april 2006 i hela Örebro län.

När polisen griper en påverkad förare tas han eller hon till polisstationen för förhör och provtagning. Föraren erbjuds vårdkontakt inom 24 timmar.

I Örebro kommun kör polisen den rattonyktre direkt till Beroendecentrum på Universitetssjukhuset i Örebro för förhör och provtagning. I samband med detta erbjuds den rattonyktre vårdkontakt direkt.

Av de misstänkta rattfylleristerna som fick erbjudande om kontakt med socialtjänst eller beroendevård var det ungefär 20 procent som accepterade. Av dem som tackade ja var det sedan 38 procent som genomgick samtal.

Ungefär tre av fyra av de tillfrågade i en enkät såg stor nytta med arbetet och var även högt motiverade att arbeta enligt modellen.

Samverkan mellan polis, socialtjänst och beroendevård startade i Skellefteå 1997 för att utveckla en metod för att minska rattfylleri.

Idag arbetar 97 procent av landets kommuner enligt modellen.

K-G Ekblom
karl-gunnar.ekblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista