Kritik mot nya färdtjänstregler

Färdtjänstens nya regler från den första november har skapat problem för många. De nya reglerna säger att man måste beställa taxi minst en timme i förväg, helst två. Det gör det exempelvis svårt att delta i föreningsliv eller fritidsaktiviteter där det inte är klart när aktiviteten slutar.
De nya färdtjänstreglerna har ställt till problem för bland annat Ulf Janeborn i Örebro. Han har dragit sig ur föreningslivet, eftersom det är så svårt att ta sig hem. För de nya reglerna säger att man måste beställa taxi minst en timme i förväg, helst två. Och vet man inte när mötet kommer att sluta, så får man sitta och vänta länge efteråt. Eller så kan man chansa och beställa taxi i förväg, och då riskera att få lämna mötet i förtid. Så här var det inte före den första november, då Länstrafiken tog över ansvaret för färdtjänsten. Länstrafikens ordsförande Britt-Marie Karlsson påpekar att många har fått det bättre i och med de nya reglerna, för nu är det lika för alla kommuner i länet. Hon kan förstå att det blir problem för Ulf Janeborn, men säger att färdtjänsten är en form av kollektivtrafik och om man åker buss kan man inte heller bestämma när man ska åka hem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".