1 av 2
En nästan tom vallokal inför förra EU valet (arkivbild. Foto:Fredrik Persson/Scanpix
2 av 2

Örebroare långt ner på valsedlar

De stora politiska partierna är nu klara med sina valsedlar inför sommarens val till EU parlametet. Inte heller den här gången ser det ut att bli någon från Örebro län bland de 18 svenskarna i EU parlamentet. Något som Hans Karlsson (S), före detta EU-parlamentariker från Hallsberg beklagar.

Här kan du se de olika partiernas valsedlar

Hans Karlsson satt fyra år i parlamentet. Överst på hans partis valsedel den här gången finns Marita Ulvskog, först på 18:e plats finns en örebroare, Lars Erik Soting från IF Metall.

På Folkpartiets lista finns kommunalrådet Staffan Werme på 10:e plats och på vänsterpartiets lista finns oppositionsrådet Mussie Epherem på sjätte plats.

Visserligen brukar väljarna vara särskilt flititga att personvalsrösta genom att kryssa för sina favoriter just i valet till EU-parlamentet, men det troliga är ändå att det inte kommer in någon i Parlamnetet från Örebro län.

Valdelatagandet i EU-valet brukar vara lågt i Sverige och statsvetare Jan Ohlsson vid Örbebro Universitet säger att det är risk att det också den här gången blir lågt eller t.o.m. så att ännu färre än vanligt röstar i år.

Reporter
Päivi Kotka
019-192042
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".