MS patient på landet får inte hjälp

Vi hjälper inte handikappade på landet. Det svaret fick Rikard Södergrens arbetsterapeut förra året när man ansökte om hjälp på hjälpmedelscentralen.
Rikard har sen flera år MS, idag har han svårt att röra benen och kan gå bara korta sträckor med dubbla kryckor. Men den fyrhjuliga motorcykel som han bad att få för att kunna ta sig fram på gården utanför Fjugesta var inte ett godkänt hjälpmedel tyckte landstinget. Rikard Södergren är länsjaktvårdskonsulent, men nu är han helt sjukskriven, och motorcykeln kostar honom runt 2000 i månaden. När Rikards arbetsterapeut hade fått svaret att man inte hjälper handikappade på landet, kontaktade han politikerna i landstinget. Inget har hänt där än så länge, och efter att ha sökt ersättning från Försäkringskassan istället, med samma negativa resultat, har Rikard nu överklagat till länsrätten. Handläggningstiden där är upp till ett år. Under tiden tickar familjen Södergrens pengar till lånet på motorcykeln varje månad. Rikard kan inte riktigt förstå bedömningarna, som han menar grundar sig just på - att han bor på landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".