Andreas Karlsson kan förlora aktivitetsersättning Foto Andreas Morén

Andreas riskerar tappa stöd

Sveriges Radios nyhet idag att unga funktionshindrade som jobbar deltid kan mista sin aktivitetsersättning landade i dag som en stor negativ överraskning hos familjen Karlsson i Kumla, där sonen Andreas jobbar halvtid i familjeföretaget.

Sveriges radios nyhet idag om att unga funktionshindrade som jobbar deltid kan mista sin aktivitetsersättning landade i dag som en bomb hos familjen Karlsson i Kumla, där sonen Andreas jobbar halvtid i familjeföretaget. Och Andreas är oroad för sin försörjning efter dagens besked.

- Jag vet inte vad jag ska tycka. Jag är mycket orolig. Mitt arbete betyder jättemycket och jag trivs jättebra, säger Andreas Karlsson. Den statliga utredning som Sveriges radios ekoredaktion berättar om i dag föreslår att bara den som aldrig mer blir arbetsför ska få aktivitetsersättning. Förslaget kan innebära att den som är under 30 år och funktionshindrad och jobbar deltid kan gå miste om ersättningen, en ersättning som är en stor del av försörjningen för Andreas Karlsson i Kumla.

Och Andreas mamma Maritha tycker att förslaget är ett dråpslag mot de redan svaga. Särskilt i de här svåra ekonomiska tiderna.

- De funktionshindrade har det tufft i samhället ändå. Och det finns ingen anledning att de ska göra det ännu värre. Och Andreas Karlsson, vädjar nu till ansvariga politiker.

- Jag hoppas att de ska börja tänka, säger Andreas.

Jonas Edlund Andraas Morén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".