Jens Schollin Foto: Jesper Johanson/Örebro universitet

"Höj studiemedlen!"

Om de svenska studiemedlen skulle höjas så skulle studenterna prestera bättre.

Det tror Jens Schollin, rektor på Örebro Universitet, som tycker att 9000 kronor i månaden vore en rimlig studiemedelsnivå.

Det är 1200 mer än studenterna i dag som mest kan få sammanlagt i lån och bidrag för att studera.

Om studenterna slipper jobba för att försörja sig under studietiden kan dom fokusera mer på sina studier, och därmed prestera bättre, tror Jens Schollin.

I en enkät som Sveriges Radio gjort om studiemedlen, tycker samtliga rektorer på högskolor och universitet i landet som svarat på frågan om nivån på dagens studiemedel, att den är för låg och borde höjas.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Stort stöd för höjning

Enkäten om svenska studiemedel har skickats ut av Sveriges Radio P3 Nyheter till 39 högskole- och universitetsrektorer i landet. Av dem har 29 svarat på frågan om studiemedelsnivån och alla säger att de tycker nivån är för låg.

På frågan vilken summa de tycker vore skälig, har 28 rektorer svarat, och mer än 70 procent av dem tycker studenterna borde ha minst 9 000 kronor i månaden.

Drygt 20 procent tycker de borde ha ännu mer, medan 25 procent skulle vara nöjd med 8000-8500 kronor i månaden.

Idag ligger CSN-nivån på 7800 kronor i månaden, där bidragsdelen utgör en knapp tredjedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".