Försäkringskassan jagar fuskare

Försäkringskassan i Örebro har granskat fusket med bidrag det senaste året. En speciell grupp har jagat fuskare och hittat 71 olika fall . Merparten, 51 ärenden handlar om fusk med bostadsbidrag och underhållsstöd . Men det fuskas också med sjukpenning, förtidspensioner och föräldrapennig. Hittills är det en grupp på fem personer i Örebro som på del av sin arbetstid på försäkringskassan arbetet mot fusket och gjort hembesök i ärenden där man misstänker fusk.
Från och med augusti månad har Förskringskassan dessutom inrättat en heltidstjänst som ska samordna de olika kassornas arbete mot fusket i länet. De fall som avslöjats handlar i många fall om tips som försäkringskassan fått. Försäkringskassans handläggare Stefan Järlström säger att det finns ett stort mörkertal och man egentligen inte vet hur omfattande fusket är.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".