Oskar Öholm. Foto: Riksdagen.
Moderaten Oskar Öholm

Lovar förbättringar för studenterna

Det kommer att bli förbättringar för studenterna, det lovar riksdagsledamoten och moderaten Oskar Öholm som sitter med i den kommitté som i nästa vecka lämnar över sitt förslag till utbildningsminister Lars Leijonborg.

SR Örebro rapporterade på fredagsmorgonen om ett massivt stöd bland landets högskolesäten om att höja studiemedlen, något som får gehör från Oskar Öholm även om han inte exakt vill berätta hur förändringen kommer att bli. 
-Jag känner igen det. Både studenter och andra som känner till studiemedlet för ju fram krav på höjningar och det är ju en av dom delar vi kommer föreslå på måndag. Då handlar det både om studiemedlens nivå men det handlar också om fribeloppsregler, (vad man får tjäna utan att det påverkar studielånet) och andra sätt att förbättra studenters ekonomi, säger Oskar Öholm.
Att studenter tvingas jobba så mycket för att klara sitt uppehälle och att det påverkar studierna, vad säger du om det?
- I grunden är det bra om man får möjlighet att komma i kontakt med arbetsmarknaden redan under studietiden.
De som får det har också mycket lättare att få jobb efteråt. Jag tycker vi ska ha studiemedel som man kan leva på utan att behöva jobba extra. Men jag tycker det är bra om folk jobbar extra - att vi ska uppmuntra det, säger han. 

Det är en samlad bild som landets tillfrågade högskolerektorer gav när P3 nyheter ställde frågan om dom gällande nivåerna på studiemedlen. Idag handlar det om lån och bidrag på maximalt 7.800 kronor men det är en summa som dom flesta av landets rektorer anser ligger för lågt.

Jens Schollin, rektor för Örebro Universitet sa i våra morgonsändningar att 9.000 kronor vore en rimlig nivå, just för att studenter ska slippa oroa sig för sin ekonomi och isätllet för extrajobb kunna koncentrera sig på studierna. riksdagsledamoten Oskar Öholm, moderat från Örebro sitter med i den kommitté som på måndag ska lämna över sin utredning till högskoleminister Lars Leijonborg, och även om han försiktig med detaljer så kommer förslagen att gynna den som studerar.

- Inga kommentarer före måndag men jag är särskilt glad att det finns en bred politisk majoritet kring förslaget. Bland annat genom att vi ökar den längsta tiden man kan få studielån till sju år, säger Oskar Öholm.

Reporter
Jens Tisbo
019-192022
jens.tisbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".