Allt färre anhöriga är med när kistan sänks ned. Foto: K-G Ekblom.

Trendbrott vid gravsättning

Gravsättning utan anhöriga har blivit allt vanligare. De anhöriga väljer istället att ta farväl i kyrkan och följer sedan inte med när kistan sänks ned i jorden vid begravningar.

Tidigare var det vanligt att begravningen avslutades ute på kyrkogården då kistan sänktes ned i jorden och de anhöriga tog sitt farväl där. Men nu har en förändring skett där och de anhöriga väljer i allt större utsträckning att ta farväl av den döde inne i kyrkan.
Det förändrade beteendet kan bero på att anhöriga mer har anammat begravningsproceduren som gäller när de avlidna ska kremeras efter begravningsgudstjänsten och vid en sådan begravning så tar anhöriga farväl inne i kyrkorummet, berättar Karl Gustav Sjögren, stiftsadjunkt i Strängnäs stift.
Det beror även på att anhöriga tycker att det är känslomässigt svårt att ta farväl vid graven och väljer då att inte vara med när kistan sänks ned i jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".