20 vindkraftverk planeras i Askersund och Motala. Foto: Lars Pehrson/SCANPIX
Askersund

Delade meningar om vindkraft

Det råder delade meningar kring etableringen av en vindkraftspark norr om Motala. Enligt planerna ska tjugo stycken 150 meter höga vindkraftverk resas i ett område mellan Godegård i Östergötland och Zinkgruvan i Örebro län.
På torsdagskvällen ska de boende i området informeras.
– Jag tror inte att man kommer att tänka på det när man bor här, säger Anette Karlsson som bor i Godegård.

Det är företaget Tylevind AB som vill bygga vindkraftsparken och av de 20 verken ska 15 stå i Askersunds kommun och fem i Motala kommun. Det är flera markägare och alltså två kommuner och två länsstyrelser som ska komma överens.

Kartan över hur vindkraftverken ska stå har redan justerats en gång och i eftermiddag, inför mötet ikväll, ska representanter för företaget och inblandade myndigheter träffas för att diskutera de nya ritningarna. Än har ingen enighet uppnåtts.

– Resultatet vet vi inte och sedan har ju länsstyrelserna synpunkter på hur man ser det här. De blir ju 150 meter totalt men hur mycket man ser och var man ser dem, det får de ju påvisa, säger Sten Björklund som är bygglovsingenjör i Motala.

Den nya etableringen i Motala och Askersund blir lika stor som all den vindkraft som Motala har idag, vilket omfattar 20 verk, placerade i mindre grupper och ute på slätten. I Motala kommer det inte att få plats många fler vindsnurror nu.

– Lite grann kan man nog utöka det, men det bro mycket folk på slätten så man är begränsad, säger Sten Björklund.

Boel Ahola i Zinkgruvan tror att vindkraft är bra:

– Jämfört med olja så tror jag att det är ett bra alternativ, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".