Byggkonflikten

Krånglig orsak till strejkhotet

På torsdagen fick de byggarbetsplatser som kan bli uttagna i strejk information av ombudsmän från fackförbundet Byggnads. Här i länet är det ungefär 100 anställda vid sju arbetsplatser som berörs.

Men en del byggnadsarbetare har svårt att greppa frågan vad konflikten handlar om.

- Jag är inte så inläst på det här, mer än att vi fick facklig information i morse, säger Lars Sandberg, byggnadsarbetare i Örebro

Lars Sandberg jobbar på ett bygge på Sörbyängen, en av de arbetsplatser som är uttagna i strejken. Där jobbar också Bengt Danielsson.

- Jag tycker det är trist, helt klart. Det är synd att de inte kan komma överens, säger Bengt Danielsson som jobbar på ett bygge på Sörbyängen i Örebro och är en av de som kommer att strejka om det blir strejk.

Är det viktigt att ta till sådana här åtgärder?

- Ja, eftersom det är så mycket försämringar, säger Bengt Danielsson som jobbat i branchen i drygt 40 år.

Strejken bryter ut den 15 april om parterna inte kommer överens. De strandade förhandlingarna mellan Byggnads och Byggindustrierna är inte helt enkla att förklara. Det brukar ju ofta handla om lönenivåer, och det är mer konkret.

Just nu finns olika avtal på bygg- och anläggningsområdena, och Byggnads vill ha ett nytt gemensamt kollektivavtal. Kraven är också bland annat nya byggbodar och regler kring dom, föräldrarlöner och ackordslistor.

Arbetsgivarsidan tycker att den gjort vad den kan för att förhindra den strejk som fackförbundet Byggnads varslat om.

Konflikten har pågått en längre tid handlar om flera delar i avtalen mellan parterna. Medlare har varit inkopplade och det gör att parterna redan borde ha kommit överens tycker Lars-Ove Wahl, regionschef för Sveriges byggindustrier.

Andreas Morén
andreas.moren@sr.se

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se


Morgonens nyhet om strejken:

Varslets fördelning i Örebro län

Örebro
Bernå-Lyft i Örebro AB
13 berörda.
Asplunds Bygg i Örebro AB
21 berörda.
NCC Construction Sverige AB
30 berörda.
NA Bygg
10 berörda. 

Lindesberg
NCC Construction AB
13 berörda.

Kumla
Skanska Sverige
10 berörda.

Hallsberg
Skanska Sverige
4 berörda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".