Örebro stöder ÖSK ganska bra, visar undersökning

Det kommunala stödet till den allsvenska fotbollen får ett hyfsat betyg. Det visar en undersökning som tidningen Kommun Aktuellt har gjort. Tidningen har jämfört fotbollsklubbarnas betydelse för kommunerna i helhet.
Örebro hamnar på femte plats i kommunAkuellts lista över de allsvenska lagens betydles för kommunen i övrigt. Ombygganden av Eryavallen har gjort att trycket kirng fotbollen har ökat i Örebro vilket är positivt för hela kommunen enligt tidningen. Samtidigt betalar ÖSK hög hyra för Eyravallen 2, 8 miljoner kroner per år. Något som skiljer sig från många andra kommuner där hyran är betydligt lägre. I Sundsvall, som toppar Kommun Aktuellts lista, betalar GIF sundsvall 200 000 kronor för att få använda sin arena, där har kommunen också satsat betydligt mer än Örebro kommun på att bygga om arenen,157 miljoner kronor. I örebro har ombyggnaden hittils kostat omkring 60 miljoner kronor. Sundsvall får tack vare det goda sammarbetet mellan kommun, näringsliv och fotbollslaget högt betyg av Kommun aktuellt. Kommunen sponsrar också fotbollslaget med 1,2 miljoner kronor, i Örebro får ÖSK 300 000 kronor i sponsorpengar. Men trots sämre förhållanden än Sundsvall hamnar Örebro på alltså på femte plats av de tolv lagen i kommunaktullets värdering. Längst ner hamnar Solna som inte hjälper sitt lag AIK på något sätt. Där finns ingen sponsring, marknadsföring eller ekonomisk uppgörelse alls mellan kommunen och fotbollslaget. Men Kommun aktuellet slår också fast att i fallet AIK så behöver inte klubben kommunen för att klara sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".