Kräftorna äter upp undervattensväxterna i Vättern

Undervattensväxterna i Vättern har minskat kraftigt på grund av det ökande kräftbeståndet. Det visar en undersökning som Vätternvårdsförbundet genomför just nu.
Än så länge har sex av tio områden undersökts runt om på Vätterns bottnar. Undervattensväxternas utbredning och antal kartläggs genom att en dykare filmar bottnarna med hjälp av en högupplösande kamera, och resultatet är slående. Undervattensväxterna har minskat kraftigt, en av dom växtarter som reduserats är dom för Vättern karraktäristiska kransalgsängarna som fungerar lite som sjöns lungor. Vättern har en unik vattenmiljö, med bra vattenkemi ett rikt innehåll på växter och djur. Måns Lindell menar att signalkräftan riskerar att störa detta stabila ekosystem, men han poängterar också att studien inte utgör något entydigt svar på varför bottenväxterna och kransalgsängarna minskar i Vättern.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".