Få har sökt jämställdhetsbonusen. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Få har sökt jämställdhetsbonusen

Det är få som sökt den nya jämställdhetsbonusen, som ska ge ett jämnare uttag av föräldrapenning mellan föräldrarna. Hittills har 26 stycken sökt bonusen i hela landet, varav en person i Örebro län.

Maria Larsson, som är försäkringsspecialist på Nationellt försäkringscenter i Sollentuna, tycker trots det låga antalet sökande att det bara är strax under förväntan.
- Kanske några fler, men inte så många. Det var en kort ansökningstid och det är en ny förmån, kan man säga, säger Maria Larsson.
Jämställdhetsbonusen har uppfunnits av den sittade regeringsalliansen och ska leda till att föräldrar fördelar föräldraledigheten jämnare.
Allt fler pappor tar ut föräldraledighet, men fördelningen är fortfarande ojämn. Papporna tar i dag ut 21 procent av föräldradagarna i Sverige. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån från 2007.
Jämställdhetsbonusen ska alltså ge en jämnare fördelning av uttaget. Men intresset är ännu ganska lågt. 26 sökande i landet, en i Örebro län. Och en orsak kan ju vara att reglerna upplevs som något krångliga.
- Ja, delvis tror jag det är svårt. Man måste tänka tvärtom. Många tänker från sitt eget föräldrapenninguttag, fast man egentligen blir bonusberättigad på den andres uttag, säger Maria Larsson, som är försäkringsspecialist på Nationellt försäkringscenter i Sollentuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".