Id-kortsproblem lösta i sommar

Från och med den 1 juni ska Skatteverket i bland annat Örebro utfärda id-kort för personer som är folkbokförda i Sverige, har fyllt 13 år och kan styrka sin identitet.

Sedan Svensk Kassaservice slutade med att utfärda legitimationer, och ansvaret flyttades över till polisen, har det varit problem för vissa grupper att få id-kort. Polisen har bara utfärdat nationella id-kort för svenska medborgare. För utländska medborgare, inklusive dom som kommer till Sverige från andra EU-länder för att bo och arbeta, är det bara hos bankerna som dom kan fixa en svensk legitimation. Regeringen tillsatte i april 2007 en utredning som i december kom fram till att polisen borde ta över utfärdandet av id-kort. Men polisen motsatte sig och sedan dess har inget nytt beslut tagits, förrän nu då det blir Skatteverket som ska ta över den uppgiften. Redan nu är det många som vänt sig till Skatteverket för att få ut id-kort. Men Skatteverket tar inte emot några ansökningar om id-kort förrän i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".